Ziemniaczana po żydowsku

0 (0 ocen)

Wyjątkowo aromatyczna, esencjonalna i sycąca zupa. Doskonale rozgrzewa, ma ciekawą konsystencję i smakuje wyśmienicie. Z pewnością pozytywnie zaskoczy znajomych i rodzinę.

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    2 cebule
    7 ząbków czosnku
    20 dag szpondra wołowego
    liść laurowy, sól, pieprz
    odrobina masła lub innego tłuszczu
    kilka kromek bułki lub chleba
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ziemniaczana po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 2,5l wody gotować wywar ze szpondra wołowego, pod koniec posolić, dodać liść laurowy.
  • 2. Marchew i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach i gotować w wywarze około 40 min. (Gdy część wody wyparuje, dolać i znów przykryć garnek).
  • 3. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać do gotujących się warzyw.
  • 4. Ziemniaki ugotować oddzielnie w osolonej wodzie, zrobić piure z dodatkiem masła lub tłuszczu. Dodać piure do zupy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
  • 5. Kromki pokroić w kostkę i podsmażyć, aby uzyskać grzanki.
  • 6. Zupę podawać z grzankami, oprószoną natką pietruszki.

Porady

Jeśli ktoś nie przepada za czosnkiem można zmniejszyć jego ilość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować