Szybki i sycący obiad, mimo że nie wygląda efektownie to smakuje rewelacyjnie i ma w sobie dużą porcję warzyw
Składniki:
4 ziemniaki
2 kiełbaski śląskie
duży kawałek pora
450 g mrożonki wielowarzywnej
2 jajka
50 g mleka
100 g sera żółtego
sól i pieprz do smaku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
2 szczypty gałki muszkatołowej
Ziemniaczana patelnia z warzywami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kiełbasę pokroić w kostkę, pora posiekać. Wrzucić na patelnię i przesmażyć.
Ziemniaki (najlepiej ugotowane wcześniej i wystudzone, można z wczorajszego obiadu) pokroić w kostkę i wrzucić do rondla, smażyć.
Mieszankę warzywną wrzucić na wrzątek, po 2 minutach odcedzić i wsypać do rondla. Wymieszać delikatnie.
Sos: jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem, ziołami i gałką. Dodać starty żółty ser i wymieszać. Wlać do rondla i zamieszać. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu kilka minut. Nałożyć na talerze i podawać posypane natką pietruszki
Komentarze