Ziemniaczana choinka z brokułowym pesto

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ziemniaki w świątecznej odsłonie, czyli ziemniaczane rozetki zapieczone w piekarniku i podane z brokułowym pesto i bombkami z pieczonych pomidorków. Taka choinka na pewno będzie ciekawym i smacznym akcentem na świątecznym stole.

aga3103
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1) 700 g ugotowanych ziemniaków
2) 250 g brokuła (różyczki i łodygi)
3) oliwa
4) 100 g startego na tarce sera grana padano
5) 100 g orzechów włoskich
6) 4 jajka
7) 8 szt. pomidorków koktajlowych
8) przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, estragon, tymianek, rozmaryn, oregano, kurkuma

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaczana choinka z brokułowym pesto

  • 1. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia lub przeciskamy przez praskę i doprawiamy je solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą i ostrą papryką. Następnie dodajemy żółtka i 2-3 łyżki oliwy (w razie potrzeby można odrobinę więcej). Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ziemniaczanej masy i delikatnie mieszamy.
  • 2. Masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut, aż będą lekko rumiane.
  • 3. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrajamy na pół, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je równomiernie oliwą i posypujemy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, rozmarynem i estragonem. Tak przygotowane pomidorki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut, tak aby skórka była pomarszczona, a wierzch przypieczony. (Opcjonalnie pomidorki możemy też usmażyć na patelni wysmarowanej oliwą).
  • 4. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
  • 5. Łodygi brokułów kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w osolonej. Pod koniec gotowania dodajemy do nich różyczki brokuła i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
  • 6. Przygotowujemy pesto: ugotowane łodygi brokułów, starty na tarce ser grana padano, prażone orzechy włoskie i 100 ml oliwy miksujemy blenderem, ale tak, by były wyczuwalne drobinki orzechów. Doprawiamy solą, pieprzem.
  • 7. Na desce/blasze z pieczonych rozetek formujemy choinkę, pomiędzy rozetkami układamy brokułowe pesto i upieczone pomidorki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brokułytania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadziemniakiboże narodzeniepomidorkichoinkabrokułowe pesto

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlety ziemniaczane z pietruszką

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Kotlety ziemniaczane z pietruszką

Nowy sposób na wykorzystanie ziemniaków.

Puree ziemniaczane z pomidorami

Dodane przez: Gregorhspeed

Puree ziemniaczane z pomidorami

Kolejna propozycja na dodatek ziemniaczany...

Pesto prowansalskie

Dodane przez: Futka

Pesto prowansalskie

Niezwykle aromatyczne, wyraziste...

Kasza jaglana z pesto

Dodane przez: tymiankowa

Kasza jaglana z pesto

Bardzo zdrowa i lekka propozycja...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i brokułami

Zapiekane ziemniaki z warzywami...

pesto

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

pietruszkowo-bazyliowe PESTO

Idealne do makaronu, naleśników...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE