Ziemniaczana babka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pięknie wyglądająca, nie tylko na wielkanocny stół, babka ziemniaczana w formie babki ;) Trochę ją urozmaiciłam farszem ze szpinaku i jajka. Świetna na ciepło i na zimno, dobra też do odgrzewania w plastrach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa ziemniaczana:
    900 g obranych ziemniaków
    1 zaokrąglona łyżeczka soli
    1 nieduża cebula (ok. 60 g)
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)
    3 jajka

    Farsz:
    250 g mrożonego szpinaku
    1/3 łyżeczki soli
    30 ml śmietanki kremówki
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaczana babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczana babka 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku.
  • 2. Cebulę drobno pokroić, lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do startych ziemniaków.
  • 3. Wsypać sól i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, wszystko wymieszać łyżką.
  • 4. Szpinak poddusić na patelni, na małym ogniu, do momentu jego rozmrożenia. Wlać śmietankę, chwilę podgrzewać do jej zredukowania. Posolić, wymieszać.
  • 5. Jajko ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
  • 6. Formę do babki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, wyrównać. Dookoła, przez środek, wyłożyć szpinak, posypać go pokrojonym jajkiem. Wyłożyć resztę ziemniaczanej masy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 1 godziny 10 minut, do momentu zrumienienia wierzchu.

Porady

Babkę można przygotować również bez farszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować