Zielony torcik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: szpinak rozmrażamy i odsączamy. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej oraz mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr 26cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy ok. 1 godzinę w 180°C(do suchego patyczka). Studzimy, odkrawamy wierzch ciasta i rozkruszamy w miseczce.
2.Masa serowa: żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku i studzimy. Zmielony twaróg miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietanką i tężejącą żelatyną. Tężejącą masę wykładamy na ciasto, przykrywamy rozkruszonym ciastem i chłodzimy ok. 10 minut.
3.Galaretkę rozpuszczamy w 300ml wrzątku, studzimy. Truskawki płuczemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Całe układamy na torciku i zalewamy mocno tężejącą galaretką. Chłodzimy.
Komentarze