Zielony torcik z kremem śmietanowo-serowym i malinami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Pyszny torcik inspirowany popularnym ciastem "Leśny mech". Biszkopt z dodatkiem świeżego szpinaku, o pięknym zielonym kolorze, przełożony kremem z bitej śmietany i mascarpone i posypany po wierzchu świeżymi malinami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • biszkopt szpinakowy:
    3 jajka
    2/3 szklanki ksylitolu
    150 g szpinaku baby (świeżego)
    1/3 szklanki oleju
    150 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    masło do wysmarowania formy

    krem:
    250 g sera mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    2 łyżki ksylitolu

    dodatkowo:
    ok. 100 g świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Zielony torcik z kremem śmietanowo-serowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak miksujemy z olejem za pomocą blendera na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy ksylitol, nadal ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy, dodajemy szpinak, nadal ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, delikatnie mieszając. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).
  • 2. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy, ścinamy cienko wierzchnia warstwę, pozostałe ciasto przekrawamy na dwa blaty. Wierzchnią warstwę kruszymy.
    Śmietankę ubijamy z mascarpone na gęsty krem, dodajemy ksylitol i jeszcze ubijamy.
  • 3. Jeden blat ciasta umieszczamy na paterze, zapinamy wokół obręcz, wykładamy na ciasto około połowę kremu (u mnie wyszło trochę więcej), kładziemy drugi blat i na wierzch pozostały krem. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy okruchami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy malinami.

Porady

Zamiast ksylitolu można użyć cukru, zarówno do ciasta, jak i do kremu. Do dekoracji można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować