Jak zrobić Zielony sernik wiosenny idealny na Wielkanoc?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto robiłam na blasze 35x25cm, na mniejszej sernik wyjdzie wyższy, ale trzeba będzie go dłużej piec.
Spód:
Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, jajkiem, mąką i jogurtem. Ugniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Masa serowa:
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukry na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy ser, masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kaszę. Łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na pół. Do jednej połówki dodajemy startą skórkę i sok z limonki, matchę oraz barwnik. Barwnik można pominąć, wtedy masa będzie miała bardziej pastelowy kolor.
Na blaszkę z papierem do pieczenia wykładamy zimny spód. Można urywał po kawałku ciasta i wylepić dokładnie blaszkę. Widelcem robimy kilka dziur. Na to wylewamy 2/3 zielonej masy serowej, masę bez dodatków i pozostałą zieloną część. Widelcem delikatnie mieszamy masy.
Pieczemy w 180 stopniach, grzanie z dołu przez 60-65 minut. W połowie przykrywamy papierem do pieczenia, aby się nie spiekło.
Porady
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną matchy.
Komentarze