CIASTO AGI

0 (0 ocen)

Ciasto pyszne, szybkie, lekkie i nie drogie.

Składniki:

  • Zielony placuszek:
    BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4szkl cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA: ok 1l uprażonych jabłek, 2 galaretki agrestowe, ok 300-500ml kremówki, żelatyna, 2 zagęstniki do śmietany FIX, 100g wiórek kokosowych.

Ciasto agi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a na koniec wszystkie sypkie produkty stopniowo dodawać mieszając najlepiej widelcem( NIE MIKSEREM!). Piec w 180 st.C przez ok 30min.

    Na upieczony biszkopt wykładamy uprażone jabłka z 2 galaretkami(do galaretek dodajemy mniej wody niż w przepisie-ok 200ml).
    Gdy galaretka zacznie tężeć wykładany na biszkopt. Następnie ubijamy śmietankę z 2 zagęstnikami fix, dodajemy żelatyną(ok. 1łyźka). Wykładamy na galaretkę z jabłkami. Wiórki kokosowe prażymy z odrobiną masła i cukru(ok 2 łyżek) i posypujemy nimi bitą śmietanę.

    SMACZNEGO!

Porady

Do galaretek dodajemy mniej wody niż w przepisie-ok 200 ml.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy