Zielony makaron

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pierwszy raz ten przepis wypróbowaliśmy robiąc go w szkole,wyszedł świetnie i jest bardzo smaczny!

  • 25 min

Składniki:

  • Makaron penne (może być też inny) 500 gram
    Szpinak mrożony 500 gram
    Śmietanka 36% 200 gram
    Ser żółty 150 gram
    Ząbki czosnku 3
    Masło klarowane 40 gram
    Sól,gałka muszkatołowa,pieprz do smaku.

Zielony makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przeprowadź obróbkę wstępną surowców.Następnie ugotuj makaron all dente.Podsmaż na patelni szpinak z czosnkiem pokrojonym w plastry na maśle i zdejmij z ognia,dodaj śmietankę.Do szpinaku dodaj ugotowany makaron,wszystko wymieszaj dokładnie na patelni.Wymieszane danie przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym żółtym serem.Zapiekaj w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Porady

Danie to można przygotować również bez zapiekania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy