Zielony krem z warzyw

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ma bardzo przyjemny smak i kolor poprawiający nastrój, smaczny i szybki przepis na obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • por około 30 dag
    3 średniej wielkości ziemniaki
    1 mała pietruszka
    1/4 małego selera
    1 puszka groszku
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    przyprawy
    kilka plasterków pikantnego salami
    kilka kromek podsuszonego chleba ( u mnie ciemny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki

Zielony krem z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zielony krem 1. Por pokroić w krążki i zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i pietruszkę oraz niewielka ilość soli, zalać wszystko 1 litrem bulionu warzywnego, przykryć i gotować do miękkości. Kiedy warzywa prawie się rozgotują dolewamy do garnka groszek razem z zalewą i miksujemy na gładki krem. Mleko dolewamy do garnka z zupą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • zielony krem 2. Salami kroimy w cieniutkie paseczki i podsmażamy na chrupko.
  • zielony krem 3. Chleb kroimy w bardzo małą kostkę i suszymy lekko podsmażając na gorącej patelni w trakcie smażenia często mieszamy, aby chleb się nie przypalił. Grzanki z chleba można tez przygotować w piekarniku.

    Gorącą zupę podajemy posypaną paseczkami salami oraz grzankami.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi salami to można zastąpić np. szynką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Por Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować