zielony kalafior z tartą bułką graham

0 (0 ocen)

taki kalafior lubię też na zimno do podjadania.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • kalafior zielony 1 większy, woda - ile potrzeba, sól morska - ile potrzeba, tarta bułka 1 kubek, masło 15 dag, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki

Zielony kalafior z tartą bułką graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. kalafior opłukać, odciąć zbędną część głąba, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, wsypać soli morskiej do smaku.............

    ugotowany kalafior odlać na durszlak aby dobrze woda z niego odciekła
  • etap 2. z bułek graham robię domową tartą bułkę - na suchą rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą z papryką ostrą (tak podprażona bułka zabierze mniej masła i będzie bardziej chrupiąca), mieszać z 1,5-2 minuty, jak zacznie się rumienić dodać masło i mieszać do stopienia się masła................

    po całym kalafiorze polać bułką

Porady

zielony kalafior romanesco ma większą kruchość i delikatniejszy, bardziej kremowy smak od kalafiora popularnego białego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy