Przepyszna pasta do pieczywa! Pełna zdrowego młodego groszku i tłuściutkiego awokado. Wzbogacone prażonym słonecznikiem. W pięknym kolorze!
Składniki:
200 g młodego groszku
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 garść słonecznika
Sól i pieprz czarny do smaku
Pasta z groszku i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek przebrać, umyć, osączyć. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić, przestudzić i wrzucić do wysokiego naczynia.
Dojrzałe awokado rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżką i dodać do groszku.
Wlać olej słonecznikowy i sok z cytryny, dodać mały ząbek czosnku i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Posypać wierzch pasty, udekorować cytryną i podawać z pieczywem
Komentarze