pasta z groszku i awokado

0 (0 ocen)

Przepyszna pasta do pieczywa! Pełna zdrowego młodego groszku i tłuściutkiego awokado. Wzbogacone prażonym słonecznikiem. W pięknym kolorze!

Składniki:

  • 200 g młodego groszku
    1 awokado
    1 łyżka soku z cytryny
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    1 garść słonecznika
    Sól i pieprz czarny do smaku

Pasta z groszku i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek przebrać, umyć, osączyć. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić, przestudzić i wrzucić do wysokiego naczynia.

    Dojrzałe awokado rozkroić, usunąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżką i dodać do groszku.

    Wlać olej słonecznikowy i sok z cytryny, dodać mały ząbek czosnku i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki.

    Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Posypać wierzch pasty, udekorować cytryną i podawać z pieczywem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy