Zielono mi

0 (0 ocen)

Przepis inspirowany moim ulubionym kolorem :)

Składniki:

  • 5 jajek
    1/2 opakowania cukru wanilinowego
    1 szklanka cukru kryształu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    butelka Kubusia o smaku zielonego banana i kiwi 900 ml
    2 duże budynie śmietankowe lub 3 małe
    dwa opakowania delicji
    1,5 szklanki mleka
    2 śnieżki
    3 galaretki agrestowe
    winogrono
    szczypta soli
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Zielono mi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT - 5 białek ubić na sztywno mikserem z odrobiną soli - dodać po trochu cukier wanilinowy - dodawać po trochę cukru i nadal ubijać - dodawać po jednym żółtku - wszystkie sypkie produkty (mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek) przesiać przez sitko i dodawać po odrobinie do masy i mieszać łyżką drewnianą, nie mikserem! - ciasto wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową, posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą - piec 3o minut w 180 stopniach
  • 2. MASA I - budynie rozpuścić w 1,5 szklance napoju Kubuś - resztę zagotować i dodać rozpuszczone budynie, ponownie zagotować - gorącą masę rozprowadzić na upieczony biszkopt
  • 3. DELICJE - Wyłożyć delicje na ciepłej masie
  • 4. MASA II - 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wody pozostawić do wystygnięcia - ubić 2 śnieżki z mlekiem wg przepisu na opakowaniu - pod koniec ubijania wlać chłodną galaretkę - wyłożyć na chłodną masę numer 1 i delicje
  • 5. - ułożyć winogrono na masie numer II - 2 galaretki rozpuścić w 800 ml wody - poczekać aż wystygnie i chłodną tężejącą galaretkę wylać na owoce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować