Zielone szparagi z pomarańczową nutą

0 (0 ocen)

Nieprzyzwoicie proste danie, jednak doznania smakowe nie do opisania.

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
    100 g masła,
    1 pomarańcza,
    3 łyżki soku pomarańczowego,
    1łyżka soku grapefruitowego,
    2 łyżeczki sosu worcestershire,
    sól i pieprz do smaku

Zielone szparagi z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych końcówek. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szparagi. Smażyć 5 minut ze wszystkich stron. Skropić sokiem z pomarańczy i grapefruita. Posolić, popieprzyć i smażyć na bardzo małym ogniu przez kolejne 5 minut. Przed samym końcem smażenia całość pokropić sosem worcestershire. Szparagi ułożyć na półmisku i udekorować (jak na zdjęciu). Podawać jako przystawkę do mięs lub jako samodzielne danie ze świeżą bagietką. UWAGA Szparagi przed smażeniem można obgotować (ok 3 min) w lekko osolonej wodzie, wtedy jednak nie będą chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy