Zielone śledzie z piekarnika

4.5 (161 ocen)

Smaczne ....

Składniki:

  • -śledzie zielone- filet 6 sztuk
    -cytryna sok 5 łyżek
    -cebula 1 sztuka
    -czosnek 2 ząbki
    -seler korzeń 1/4 sztuki
    -pomidory pokrojone 1 puszka
    -wino białe wytrawne 1/3 szklanki
    -oregano świeże lub suszone 1 łyżeczka
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone śledzie z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę umyć, oczyścić, doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę.
    Seler obrać zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
    Obraną cebulę, czosnek pokroić.
    Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, czosnek po 3 minutach dodać seler.
    Dodać pomidory doprawić solą, pieprzem, oregano dolać wino jeszcze 5 minutek gotować.
    Wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć śledzie, zalać sosem z patelni.
    Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować