Zielone roti jala, pierś z kurczaka w curry i warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak zmiksować w kubku do koktajli z jajkiem i mlekiem dodać wodę i mąkę (mąki tyle by ciasto naleśnikowe było lejące).
Wcześniej przygotować sobie kubeczek z dziurkami w dnie.
Na rozgrzanej patelni rozprowadzić kilka kropli oleju i przy pomocy kubeczka z dziurkami nalewać ażurowe wzory.
2.Smażyć na wolnym ogniu i rolować lub składać .
3.Pierś z kurczaka ponacinać w kratkę z gładkiej strony, polać oliwą, octem balsamicznym, posypać curry solą i pieprzem, obrócić kilkakrotnie posypać pokrojonym na plasterki czosnkiem i odstawić na ok 2 godziny.
Rozgrzać patelnię do duszenia, położyć kawałki mięsa wlać resztę marynaty i obsmażyć z obu stron. Podlać ok pół szkl wody i pod przykryciem dusić ok 15 min. (zależnie od grubości mięsa)
4.Marchewkę ugotować, pokroić w kosteczkę, dodać groszek osączony z zalewy podlać mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do warzyw, dobrze wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Na tłuszcz wrzucić posiekaną cebulkę, za chwilę dodać koncentrat i rozrzedzić wodą do takiego stopnia by sos miał dobrą konsystencję sosu. Dodać przyprawy i chwilę pogotować.
Na koniec zmiksować blenderem.
Komentarze