Zielone roti jala, pierś z kurczaka w curry i warzywa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny kolorowy obiad , dla oka i dla podniebienia.

  • 40 min

Składniki:

  • Zielone naleśniki roti jala
    150 g szpinaku
    1 szkl mleka
    0,5 szkl wody
    1 jajko
    sól
    pieprz
    mąka ok 2 szkl

    Pierś z kurczaka w curry
    3 połówki piersi z kurczaka
    3 łyżki oliwy
    sól
    pieprz kolorowy
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka curry indyjskiego
    2 ząbki czosnku

    Groszek i marchewka w śmietanie
    1 puszka groszku
    300 g marchewki
    200 ml mleka
    200 ml śmietany
    1 łyzka mąki
    sól
    pieprz

    Sos pomidorowy
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    woda
    pół cebuli
    szczypta bazylii
    szczypta oregano
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone roti jala, pierś z kurczaka w curry i warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielone roti jala, pierś z kurczaka w curry i warzywa 1. Szpinak zmiksować w kubku do koktajli z jajkiem i mlekiem dodać wodę i mąkę (mąki tyle by ciasto naleśnikowe było lejące).
    Wcześniej przygotować sobie kubeczek z dziurkami w dnie.
    Na rozgrzanej patelni rozprowadzić kilka kropli oleju i przy pomocy kubeczka z dziurkami nalewać ażurowe wzory.
  • Zielone roti jala, pierś z kurczaka w curry i warzywa 2. Smażyć na wolnym ogniu i rolować lub składać .
  • Zielone roti jala, pierś z kurczaka w curry i warzywa 3. Pierś z kurczaka ponacinać w kratkę z gładkiej strony, polać oliwą, octem balsamicznym, posypać curry solą i pieprzem, obrócić kilkakrotnie posypać pokrojonym na plasterki czosnkiem i odstawić na ok 2 godziny.
    Rozgrzać patelnię do duszenia, położyć kawałki mięsa wlać resztę marynaty i obsmażyć z obu stron. Podlać ok pół szkl wody i pod przykryciem dusić ok 15 min. (zależnie od grubości mięsa)
  • Zielone roti jala, pierś z kurczaka w curry i warzywa 4. Marchewkę ugotować, pokroić w kosteczkę, dodać groszek osączony z zalewy podlać mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do warzyw, dobrze wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem.

    Na tłuszcz wrzucić posiekaną cebulkę, za chwilę dodać koncentrat i rozrzedzić wodą do takiego stopnia by sos miał dobrą konsystencję sosu. Dodać przyprawy i chwilę pogotować.
    Na koniec zmiksować blenderem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować