Zielone risotto

0 (0 ocen)

Szybko można przygotować taki pyszny posiłek.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1 cebula
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    1 puszka zielonego groszku
    zielona pietruszka
    bulion warzywny
    przyprawy

Zielone risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zielone risotto 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć delikatnie na oleju do cebuli dosypać ryż i całość chwilkę razem smażyć cały czas mieszając. Do podsmażonego ryżu dolać niewielką i ilość bulionu i gotować do momentu, aż cały bulion zostanie wchłonięty wtedy dolać kolejną porcję płynu u i czynność powtarzać do momentu, aż ryż zmięknie. Groszek odcedzić z zalewy i połowę całego groszku dokładnie rozgnieść widelcem dodać do ryżu
  • zielone risotto 2. po wymieszaniu do ryżu dodać cały groszek, masło oraz posiekaną zieloną pietruszkę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy