Zielone pomidory w syropie

0 (0 ocen)

Pyszne do deserów, lodów lub jako konfiturka do herbatki! Z przepisu mojej Mamy:)

Składniki:

  • • 1 kg zielonych pomidorów
    • 40 dkg cukru
    • 1/2 szklanki wody
    • sok z 1/2 cytryny

Zielone pomidory w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Pomidory umyć, pokroić na plasterki, wyjąć pestki.
    • Składniki zalewy zagotować i zalać plastry pomidorów, zostawić na noc.
    • Następnego dnia odlać syrop i zagotować go.
    • Włożyć pomidory i pogotować ok. 5 minut, aż będą przezroczyste.
    • Włożyć do słoiczków kładąc plaster jeden na drugim, zalać gorącą zalewą.
    • Zakręcić szczelnie i odwrócić do góry dnem i pod kocyk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy