Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna mieszanka witamin! Dopadło mnie przeziębienie i szukam wszelkich sposobów by mój organizm dostał dużą dawkę witamin.

  • 60 min

Składniki:

  • duży pęczek świeżej pietruszki
    średni brokuł
    mąka
    4 jajka
    ser żółty (ok 10 dag)
    pieprz, sól
    czosnek ( 3 ząbki)
    cebula
    olej lub oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła dzielimy na spore "różyczki" i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie studzimy. W tym czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy na grubej tarce ser, dajemy do jednego naczynia, dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Zanim brokuł wystygnie możemy zrobić sos czosnkowy:


    3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY)
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    4 ząbki czosnku
    kilka kropel soku z cytryny
  • 3. Gdy brokuł wystygnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy mąkę, aby uzyskać konsystencję podobną do placków ziemniaczanych. Ostatecznie doprawiamy i smażymy po 2 min z każdej strony.
    Placuszki smakują super z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować