Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła dzielimy na spore "różyczki" i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie studzimy. W tym czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy na grubej tarce ser, dajemy do jednego naczynia, dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem.
2.Zanim brokuł wystygnie możemy zrobić sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY)
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
3.Gdy brokuł wystygnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy mąkę, aby uzyskać konsystencję podobną do placków ziemniaczanych. Ostatecznie doprawiamy i smażymy po 2 min z każdej strony.
Placuszki smakują super z sosem czosnkowym.
Komentarze