Zielone placuszki naleśnikowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Piękny zielony kolor placuszki zawdzięczają dodatkowi mąki dyniowej.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 1/2 szklanki mąki dyniowej
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki mleka ryżowego
    - 3/4 szklanki mleka 2 %
    - 1 duże lub 2 małe jajka
    - 2 średnie jabłka
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - olej rzepakowy
    - cukier puder i/lub syrop klonowy

Zielone placuszki naleśnikowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko ryżowe i zwykłe oraz jajko i 2-3 łyżki oleju. Dokładnie miksujemy.
  • 2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta naleśnikowego, mieszamy.
  • 3. Rozgrzaną patelnię smarujemy odrobiną oleju i smażymy z obu stron na rumiano niewielkie placuszki.
  • 4. Podajemy posypane odrobiną cukru pudru i/lub polane syropem klonowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy