Zielone pierożki ze szpinakiem i serem

0 (0 ocen)

pyszny przepis na łatwy obiad

Składniki:

  • ciasto:
    2 szkl. mąki
    1 jajko
    3/4 szkl. ciepłej wody
    łyżka oleju
    1 jajko
    2 łyżki pokrojonego szpinaku

    farsz:
    30 dag szpinaku
    10 dag białego sera
    pieprz, sól
    ząbek czosnku
    łyżka masła

Zielone pierożki ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. szpinak przyrządzamy na patelni:
    przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, smażyć minutę na maśle, cały czas mieszając. Wrzucić szpinak. Smażyć 3-4 minuty, dodać ser przyprawy, wymieszać.
  • 2. ciasto na pierogi:
    z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi, przełożyć ciasto do miski na ok. pół godz. i przykryć aby parowało. Następnie rozwałkować, wycinać szklanką koła, farsz układać na kołach, zlepiać pierożki.
    Pierogi gotować ok.5-6 min od wypłynięcia.

Komentarze

Podobne przepisy