Zielone pierogi.

0 (0 ocen)

Gotowanie dla bliskich sprawia mi radość. Te pierogi to ulubione danie mojego męża.

Składniki:

  • Składniki:
    • 15 dag szynki
    • Pomidorki koktajlowe
    • Łyżka oleju
    Ciasto:
    • 40 dag mąki
    • 2 jajka
    • Łyżka oleju
    • Szczypta soli
    • 10 dag mrożonego szpinaku
    Farsz:
    • 10dag białego sera półtłustego
    • 10 dag fety
    • 5 dag suszonych pomidorów w oleju
    • Żółtko
    • Sól, pieprz do smaku

Zielone pierogi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    • Połącz mąkę, jaja, dobrze odciśnięty szpinak, olej i szczyptę soli, dodając tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto. Owiń je w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
    • Rozkrusz biały ser, a fetę pokrój. Połącz oba sery i rozetrzyj. Suszone pomidory pokrój i dodaj do serów. Wbij żółtko, dopraw i dokładnie wymieszaj.
    • Ciasto rozwałkuj na posypana mąką stolnicy. Foremką wytnij serca, po dwa na każdy pieróg. Na połowę serc wyłóż porcję farszu. Przykryj drugim sercem, zlep brzegi i przygnieć je widelcem.
    • Zagotuj osoloną wodę. Wlej do niej łyżkę oleju. Ostrożnie wkładaj pierogi i gotuj około 7 minut.
    • Pierogi podawaj z pomidorkami koktajlowymi i plasterkami szynki.

Komentarze

Podobne przepisy