zielone omlety z CzekoWiśnią

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne i delikatne omlety z fenomenalną konfiturą Wiśniowo-Czekoladową.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki twarożku (sernikowy lub bieluch)
    2 łyżki rozmrożonego, rozdrobnionego szpinaku
    3-4 czubate łyżki mąki pszennej
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki sody*
    olej do smażenia
    konfitura wiśniowo-czekoladowa

Zielone omlety z czekowiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, przy pomocy rózgi dokładnie je mieszamy. Dodajmy twarożek, szpinak i łączymy całość na jednolitą masę. Gdy zawartość naszej miski jest gotowa, dodajemy mąkę z sodą i mieszając energicznie doprowadzamy nasz omlet do odpowiedniej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy łyżką małe omlety zostawiając sporę odstępy między nimi – ponieważ trochę nam urosną. Patelnię przykrywamy pokrywką i na małej mocy grzania smażymy. Gdy nasze omlety nabierają złotego koloru, odwracamy je energicznym ruchem przy pomocy drewnianej łopatki. Podajemy z Konfiturą wiśniowo-czekoladową. Pycha!

Komentarze

Podobne przepisy