CIASTO MIĘTOWE ZIELONE OCZKO

  • wyświetlono: 978 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Smaczne mało słodkie ciasto bardzo proste w wykonaniu. Kojarzy mi się właśnie z piękną wiosną, ponieważ jest bardzo orzeźwiające i kolorowe, przypominające kolorem świeża trawkę. Moje ulubione wiosenne ciasto :)

Ocia2507
  • 150min

Składniki

Biszkopt:
• 4 jajka
• 2 łyżeczki kakao
• Cukier waniliowy
• Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
• 1/3 szklanki mąki tortowej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
• Łyżka oleju
• Szczypta soli
• ½ szklanki cukru

Krem miętowy:
• 200g landrynek miętowych
• ¼ szklanki wody
• 1 budyń śmietankowy słodzony na ¾ l mleka
• ½ kostki masła w temperaturze pokojowej
• ½ kostki margaryny w temperaturze pokojowej
• 3 szklanki mleka

Pianka agrestowa:
• 500ml śmietany kremówki 30%
• 2 galaretki zielone (agrestowe)
• ½ łyżki żelatyny

Mus zielony:
• 3 jabłka
• galaretka agrestowa

Dodatkowo:
• 2 paczki ciasteczek biszkoptowych
• Czekolada gorzka do posypania
• Cukierki miętowe w czekoladzie do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO MIĘTOWE ZIELONE OCZKO

  • 1. Brytfannę 25,5cm x 37,5cm wyłóż sreberkiem do pieczenia i posmaruj margaryną dokładnie.
  • 2. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij na puszysta pianę. Pod konie ubijania dodaj cukier. Ubij na sztywno. Następnie dodaj żółtka i ubij na puszystą masę. Kolejno wsyp mieszankę mąki tortowej, ziemniaczanej i kawy wcześniej dobrze zmieszanej i przesianej. Wszystkie składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do brytfanny i piecz ok. 40min w 130°C. Pozostaw w brytfannie do wystudzenia
  • 3. Ugotuj budyń wraz z instrukcja na opakowaniu. Jednoczenie wlej do rondla o grubym dnie wodę i rozpuść w niej landrynki na małym gazie. Do gorącego budyniu wlej roztopione landrynki i połącz całość. Pozostaw do wystygnięcia. Masa bardzo długo stygnie. Do wystudzonej masy dodaj ½ masła i ½ margaryny i zmiksuj całość na puszysty krem.
  • 4. Na małym ogniu pokrojone jabłka z odrobiną wody rozpraż na jednolitą masę. Do wrzącego musu jabłkowego wsyp galaretkę i dokładnie wmieszaj i odstaw aż wystygnie. Kolejno posmaruj przygotowanym wcześniej musem biszkopty
  • image-2bir7b15. Nasącz biszkopt woda z cukrem i cytryną. Wyłóż na niego krem miętowy, a na kremie ułóż „oczka biszkoptowe”.
  • image-1bolshn6. Rozpuść żelatynę i galaretki w dwóch szklankach wody. Pozostaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Połącz bitą śmietanę z galaretką i wylej na biszkopty. Żeby pianka się nie wylała po bokach stosuje blaszkę na około, która zabezpiecza przed niechcianym wylewaniem się na boki. Jak zastygnie to delikatnie ją ściągam.
  • 7. Włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie posyp ciasto czekolada oraz cukierkami miętowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylamiętabiszkoptczekoladajabłkaagrestpiankazielone oczka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo – miętowo – jogurtowe

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowo – miętowo – jogurtowe

Dla wielbicieli ciast o wiodącym...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Zielone Jabłuszko"

Ciasto nie należy do najtańszych...

ciasto miętowe

Dodane przez: agazlotko

Miętowe ciasto

Na pewno wszystkim posmakuje

Dodane przez: djimpis

Ciasto kocie oczka

Tanie,łatwe w wykonaniu a zarazem...

zielone ciasto

Dodane przez: lemonwilde

Zielone ciasto z kiwi

Pyszne, lekkie i ładnie wygląda....

Ciasto miętowe

Dodane przez: pkrasinska

Ciasto miętowe

ciekawe zastosowanie landrynek

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE