Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem

0 (0 ocen)

Przepyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku.

Składniki:

  • ciasto
    100 g świeżego szpinaku
    3 pełniutkie szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody może być gazowana
    1 duża szczypta soli
    1 szczypta cukru
    1 jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    olej rzepakowy do smażenia

    farsz
    800 g twarożku użyłam kanapkowo-sernikowego Wieluń
    200 g rzodkiewek
    7-10 kwiatków szczypiorku
    sól ziołowa do smaku
    jogurt naturalny 2-3 łyżki

Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy