Naleśniki w naszym domu pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu. Te są z pysznym cytrusowym farszem z chrupiącymi migdałami. Posypane cukrem pudrem.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
szklana mąki orkiszowej lub innej
1 i 1/2 szklanki wody ( można dodać gazowaną)
2 garście szpinaku baby
sól 1/2 łyżeczki
jajko
olej do smażenia
Farsz:
350 g twarożku śmietankowego + 2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka miodu
skórka otarta z limonki do smaku (wyszorowana lub ze sklepu ekologicznego)
1 łyżka płatków migdałowych
mięta lub melisa
Zielone naleśniki z aromatycznym twarożkiem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak ( bez ogonków) wkładamy do naczynia, wlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości oleju cienkie placki.
Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, skórkę z limonki i miód oraz listki ziół. Mieszamy.
Nadziewamy naleśniki i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze