Zielone naleśniki z aromatycznym twarożkiem na słodko

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Naleśniki w naszym domu pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu. Te są z pysznym cytrusowym farszem z chrupiącymi migdałami. Posypane cukrem pudrem.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    szklana mąki orkiszowej lub innej
    1 i 1/2 szklanki wody ( można dodać gazowaną)
    2 garście szpinaku baby
    sól 1/2 łyżeczki
    jajko

    olej do smażenia

    Farsz:

    350 g twarożku śmietankowego + 2 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka miodu
    skórka otarta z limonki do smaku (wyszorowana lub ze sklepu ekologicznego)
    1 łyżka płatków migdałowych
    mięta lub melisa

Zielone naleśniki z aromatycznym twarożkiem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak ( bez ogonków) wkładamy do naczynia, wlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości oleju cienkie placki.

    Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, skórkę z limonki i miód oraz listki ziół. Mieszamy.
    Nadziewamy naleśniki i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy