Zielone muffiny kukurydziane z rodzynkami i mini kiwi

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób

Przyznajcie sami, że muffinki prezentują się dość nietuzinkowo? I wiecie co? Nie zawierają żadnych barwników, a swój zielono-niebieski kolor zawdzięczają mące kukurydzianej. Tak, to tylko mąka spowodowała taki niespotykany efekt. Jednakże nie jest to zwykła mąka kukurydziana, lecz mąka z niebieskiej kukurydzy. Muffiny smakują naprawdę rewelacyjnie i przyznam, że troszkę specyficznie. Są mięciutkie, bardzo wilgotne oraz wspaniale komponują się z rodzynkami i kawałkami mini kiwi.

  • 35 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    120g mąki z niebieskiej kukurydzy
    80g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    125 ml mleka
    125 ml oleju
    Dodatkowo:
    25g rodzynek
    8 mini kiwi (można użyć 2 sztuk zwykłych)

Zielone muffiny kukurydziane z rodzynkami i mini kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki oraz uprzednio pokrojone na 4 części mini kiwi.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy