Zielone mielone

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szpinakowa odmiana kotletów mielonych. Zielone i zdrowe. Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
    1 opakowanie mrożonego szpinaku w brykietach
    5 ugotowanych na twardo jaj
    Bułka tarta do panierowania
    Olej i masło czosnkowe do smażenia (przepis na masło czosnkowe: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/maslo-czosnkowe-2)
    Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, curry, przyprawa uniwersalna

Zielone mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztopić masło czosnkowe, wsypać zamrożony szpinak i dusić do miękkości ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzić go na sitku i przyprawić według gustu. Odstawić.
  • 2. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek i pokroić w małą kostkę. Dodać do szpinaku.
  • 3. Mięso mielone przyprawić według gustu i wymieszać z farszem szpinakowo-jajkowym.
  • 4. Łyżką nabierać porcje masy, uformować kotleta mielonego i obtoczyć w bułce tartej.
  • 5. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 6. Podawać z ziemniakami, sosem pomidorowym i piklami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy