ZIELONE JABUSZKO

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ten przepis znalazłam w mojej mamy przepisach upiekłam go i naprawdę polecam jest pyszny

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    15 dag cukru
    15 dag mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    ZIELONA WKŁADKA:
    4 agrestowe galaretki
    4 jabłka

    KOKOSOWA POSYPKA:
    10 dag kokosu
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła

    DODATKOWO:
    krem "karpatka"
    kostka margaryny

Zielone jabuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka następnie przesianą
    mąkę z proszkiem do pieczenia i piec na blasze o wym. 25x28 cm
    w temp. 200 st C przez 20-30 min
  • 2. ZIELONA WKŁADKA:
    Zagotuj 1,5 l wody i rozpuść w niej galaretki i odstaw do
    lekkiego stężenia. Obierz jabłka zetrzyj na tarce o dużych
    oczkach i dodaj do galaretki i wymieszaj. Krem "karpatka"
    zrób wg przepisu na opakowaniu i dodaj margarynę.
    Biszkopt przesmaruj cinką warstwą kremu i zabezpiecz
    opaską lub folią aluminową. Na krem wlej lekko stężałą
    galaretkę i wstaw do lodówki, a gdy galaretka stężeje
    wyłóz resztę kremu.
  • 3. POSYPKA:
    Kokos, masło i cukier puder podsmaż na złoty kolor i rozprowadż
    równomiernie na kremie i wstaw do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy