Zielone curry z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przyszła wiosna zamiast spędzać godziny w kuchni , warto wybrać się na wiosenny spacer. Ułatwi nam to zielone curry podpatrzone kiedyś u Nigelli, a którego wykonanie zajmuje 25 minut, polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 5 filetów z udźca kurczaka
    1 cebula dymka + szczypiorek
    ½ szklanki zielonego groszku ( mrożony )
    2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej
    1 szklanka mleka kokosowego
    1 łyżka zielonej pasty curry
    1 łyżeczka sosu rybnego
    ½ szklanki rosołu lub bulionu
    Sok z ¼ cytryny

Zielone curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy bardzo dokładnie i kroimy na 3 części. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy na złoty kolor kawałki mięsa. Kiedy mięso ładnie się zarumieni na patelnie wkładamy pastę curry i przesmażamy wszystko razem przez minutę. Do mięsa wlewamy mleko kokosowe, rosół, pokrojoną dymkę , a także groszek i fasolkę - całość dusimy 15 minut. Sos doprawiamy do smaku sosem rybnym i sokiem z cytryny. Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko. Sos przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy