zielone CUDO z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mistrzostwo świata! wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej! Moja autorska wersja szpinakowego ciasta

  • 2 godz.

Składniki:

  • przepis na tortownicę o średnicy 21cm

    CIASTO

    350g mrożonego szpinaku – po rozmrożeniu i odciśnięciu ok. 120g
    sok z 1 różowego grejpfruta (średniej wielkości)
    20g kandyzowanej skórki z pomarańczy
    ½ szklanki cukru
    300g mąki pszennej typ 480
    30g mąki migdałowej
    200ml oleju rzepakowego
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM

    500ml mleka
    2 łyżki cukru
    ½ laski wanilii
    2 żółtka
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    lub jeśli nie chcemy się „bawić” gotowy budyń waniliowy
    +
    200g ciepłego masła
    3 łyżki ekstraktu waniliowego (u mnie z rumem)
    1 słoik wiśni w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zielone cudo z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie – jeśli nie jest rozdrobniony – mielimy go na gładką masę przy pomocy blendera. Sok z grejpfruta wyciskamy – dokładnie łączymy ze szpinakiem. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem do połączenia składników. Stale ubijając dodajemy kolejno: szpinak z sokiem, mąki z proszkiem i olej. Gdy konsystencja ciasta będzie jednolita, przekładamy go do formy i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół – do suchego patyczka.
  • 2. KREM: 400ml mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, nasionka z wanilii oraz skórkę i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałych 100ml mleka rozpuszczamy 3 łyżki mąki i 2 żółtka. Gdy nasze mleko zaczyna wrzeć, wlewamy żółtka z mąką i mlekiem. Intensywnie mieszamy by nie powstały nam grudki. Studzimy. Ciepłe masło ucieramy przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodajemy stopniowo – po 1 łyżce – zimny budyń, stale mieszają aż do wykorzystania całego budyniu. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy nasz krem do połączenia składników. Zimne ciasto, przecinamy na 3 części. 1 część – ta z góry – kruszymy do miski. Dwie kolejne części będziemy przekładać.

    Przekładamy: ciasto + ½ kremu + ½ wiśni + ciasto + ½ kremu + ½ wiśni + pokruszone ciasto.

    Przechowujemy w lodówce. Pycha!

Porady

najsmaczniejsze NASTĘPNEGO DNIA :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Szpinak Wanilia Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować