Mistrzostwo świata! wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej! Moja autorska wersja szpinakowego ciasta
2 godz.
Składniki:
przepis na tortownicę o średnicy 21cm
CIASTO
350g mrożonego szpinaku – po rozmrożeniu i odciśnięciu ok. 120g
sok z 1 różowego grejpfruta (średniej wielkości)
20g kandyzowanej skórki z pomarańczy
½ szklanki cukru
300g mąki pszennej typ 480
30g mąki migdałowej
200ml oleju rzepakowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
500ml mleka
2 łyżki cukru
½ laski wanilii
2 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
lub jeśli nie chcemy się „bawić” gotowy budyń waniliowy
+
200g ciepłego masła
3 łyżki ekstraktu waniliowego (u mnie z rumem)
1 słoik wiśni w syropie
Zielone cudo z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie – jeśli nie jest rozdrobniony – mielimy go na gładką masę przy pomocy blendera. Sok z grejpfruta wyciskamy – dokładnie łączymy ze szpinakiem. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem do połączenia składników. Stale ubijając dodajemy kolejno: szpinak z sokiem, mąki z proszkiem i olej. Gdy konsystencja ciasta będzie jednolita, przekładamy go do formy i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół – do suchego patyczka.
2.KREM: 400ml mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, nasionka z wanilii oraz skórkę i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałych 100ml mleka rozpuszczamy 3 łyżki mąki i 2 żółtka. Gdy nasze mleko zaczyna wrzeć, wlewamy żółtka z mąką i mlekiem. Intensywnie mieszamy by nie powstały nam grudki. Studzimy. Ciepłe masło ucieramy przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodajemy stopniowo – po 1 łyżce – zimny budyń, stale mieszają aż do wykorzystania całego budyniu. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy nasz krem do połączenia składników. Zimne ciasto, przecinamy na 3 części. 1 część – ta z góry – kruszymy do miski. Dwie kolejne części będziemy przekładać.
Przekładamy: ciasto + ½ kremu + ½ wiśni + ciasto + ½ kremu + ½ wiśni + pokruszone ciasto.
Komentarze