Zielone ciasteczka z rukolą

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dlaczego warto posiać rukolę? Choćby dlatego, żeby potem móc piec takie cudownie aromatyczne i kruche ciasteczka. POLECAM.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 245 g
    orzechy włoskie 10 g
    smalec 90 g
    olej kokosowy ( stały ) 30 g
    cukier kokosowy 50 g
    świeża rukola 40 g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka

Zielone ciasteczka z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK JEST BANALNIE PROSTE. Wszystko wymiesza nam robot kuchenny, mikser.

    Świeżą rukolę należy dobrze opłukać i lekko osuszyć w ręczniku papierowym, lub ściereczce lnianej. Do miksera wkładamy mąkę, pokrojony tłuszcz, cukier kokosowy, kilka orzechów włoskich. Rukolę lekko posiekać i dodać do miksera.

    Wszystko miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na blat, kilka razy ugniatamy ręką i albo całość zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Albo za pomocą foli rolujemy w dwa walce średnicy kilku cm, zawijamy w folię i schładzamy z zamrażalniku.

    Ja zrobiłam pół na pół.

    Schłodzone ciasto z lodówki rolujemy w walec i kroimy w 1-1,5 cm paski, zamrożone od razu kroimy w paski.

    Pieczemy w 190 C ok. 10 minut. Ja część swoich troszkę przepiekłam, bałam się że będą surowe, a tak by nie było. A tak trochę straciły zielony kolor, ale NIE CUDOWNY SMAK.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Olej Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować