Zielone bezy - z matchą i limonką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Słodkie bezy idealnie komponują się z delikatną herbacianą masą.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Bezy:
    Białko jaja - 4szt
    Cukier - 200g
    Sól - szczypta
    Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka

    Masa:
    Mascarpone - 500g
    Śmietana 30% - 200ml
    Cukier puder - 2 płaskie łyżki
    Limonka - 1 szt
    Matcha - 1 łyżeczka
    Zielony barwnik spożywczy - dla podkręcenia koloru (ewentualnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Zielone bezy - z matchą i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielone bezy - z matchą i limonką 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Najpierw na niskich obrotach, potem zwiększamy, aż do najwyższych. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy porcjami cukier. Na końcu dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.

    Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka (np od szklanki) i nakładamy masę bezową. Powinno wyjść 18 - 20 kółek (czyli 9-10 gotowych bez). Połowę wygładzamy łyżką - to będą spody.
  • Zielone bezy - z matchą i limonką 2. Bezy pieczemy 60 minut w 100 stopniach i potem 20 minut w 90 stopniach.
    Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

    W międzyczasie robimy masę.

    Limonkę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

    Śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone, sok i skórkę z limonki i matchę (i ewentualnie barwnik). Znów miksujemy. Wstawiamy do lodówki.

    Masa jest lekko kwaskowa, z wyczuwalnym aromatem herbacianym. Idealnie komponuje się ze słodyczą bezy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Zielona herbata Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować