Zielone bezy - z matchą i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli. Najpierw na niskich obrotach, potem zwiększamy, aż do najwyższych. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy porcjami cukier. Na końcu dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.
Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka (np od szklanki) i nakładamy masę bezową. Powinno wyjść 18 - 20 kółek (czyli 9-10 gotowych bez). Połowę wygładzamy łyżką - to będą spody.
2.Bezy pieczemy 60 minut w 100 stopniach i potem 20 minut w 90 stopniach.
Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
W międzyczasie robimy masę.
Limonkę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone, sok i skórkę z limonki i matchę (i ewentualnie barwnik). Znów miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
Masa jest lekko kwaskowa, z wyczuwalnym aromatem herbacianym. Idealnie komponuje się ze słodyczą bezy.
Komentarze