Zielone

0 (0 ocen)

przepyszne...

Składniki:

  • Ciasto:
    450g mrożonego szpinaku
    1 i 1/2 szkl. cukru
    2 szkl. oleju
    3 jajka
    2 szkl. mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    500 ml śmietany 36%
    3 śmietan-fixy

    Dodatkowo:
    2 galaretki agrestowe

Zielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy na puszystą masę z cukrem, nie przerywając dodajemy powoli olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ciasta delikatnie miksując. Na samym końcu dodajemy zmiksowany na małe cząsteczki szpinak i jeszcze miksujemy do momentu gdy ciasto będzie jednolitą dobrze połączoną masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do
    nagrzanego piekarnika pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Ciasto studzimy.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy śmietanfixy. Tak przyrządzoną masę wykładamy na wystudzone ciasto.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody. Odstawiamy do stężenia... Gdy galaretki zaczną tężeć wylewamy je na masę śmietanową i ciasto wkładamy do lodówki na jakieś 3godz. przed podaniem a najlepiej na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy