Zielona zupa ze szparagami i kabanosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zielony to kolor nadziei i szczęścia, a zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Dlatego jedząc taką zieloną zupkę dostarczamy sobie zastrzyku energii, a przede wszystkim radości, w warzywach tych jest bowiem dużo kwasu foliowego, który m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia!

  • 40 min

Składniki:

  • • 4 małe cukinie
    • 200 g szpinaku świeżego
    • 1 marchewka
    • 2 pietruszki
    • 1 cebula
    • kawałek selera
    • 5 ziemniaków
    • sól, pieprz do smaku
    • zioła świeże - bazylia, lubczyk, rozmaryn, tymianek
    • pęczek koperku
    • pęczek szparagów zielonych
    • kilka cienkich kabanosów
    • 4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zielona zupa ze szparagami i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki.
    • Zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, zioła, gotować 10 minut.
    • Dorzucić do zupy pokrojoną cukinię i gotować jeszcze 15 minut.
    • Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i koperek, następnie zagotować.
    • Zmiksować zupę na krem, doprawić solą i pieprzem.
    • Szparagi przełamać i odrzucić łykowatą część.
    • Gotować w osolonej wodzie przez 7 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
    • Podawać zupę posypaną pokrojonymi kabanosami z kilkoma szparagami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować