Aromatyczna i pełna witamin zupa, przypomina smakiem tajskie, zielone curry.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 łyżki oleju do smażenia,
ok 5 cm kawałek korzenia imbiru (obrany i pokrojony w cienkie paski),
2 papryczki chili (pokrojone w drobne plasterki),
pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem (połowa cebuli drobno skrojona, druga połowa przekrojona wzdłuż na pół),
200 g brokułow (najlepiej odmiany z długimi łodyżkami) - połowa posiekana,
200 g mrożonego groszku,
700 ml bulionu (z jednej kostki rosołowej/warzywnej),
125 gram świeżego szpinaku,
pęczek (ok 30 gram) świeżej kolendry (posiekanej),
300 ml mleka kokosowego,
2 - 4 średniej wielkości limonki (z dwóch wyciskami sok , pozostałe kroimy w łódki do dekoracji),
150 - 200 g gotowanych krewetek królewskich,
makaron typu Nudle (jajeczny) - 4 porcje,
przyprawy wedle uznania.
Zielona zupa z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W dużym garnku, na łyżce oleju przez około 4 minuty smaż imbir, połowę chilli oraz posiekaną cebulkę.
2. Dodaj mrożony groszek,pokrojone brokuły oraz przygotowany wcześniej bulion - gotuj 10 minut.
3. Do garnka dodaj mleko kokosowe, szpinak oraz 3/4 pęczka kolendry. Gotuj jeszcze ok 4 minuty, a następnie zblenduj aż powstanie gładka zupa.
4. Zupę przypraw solą i pieprzem, możesz także użyć chilli lub ulubionych ziół. Dodaj sok z limonki.
5. Ugotuj 4 porcje makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6. Na patelni lub w woku, rozgrzej łyżkę oleju, smaż krewetki, pozostałe brokuły i cebulkę kilka minut aż zmiękną.
7. Gotowy makaron przełóż do 4 miseczek, zalej zupą, na wierzchu ułóż krewetki z warzywami.
8. Całość dopraw pozostałymi chilli i kolendrą, udekoruj limonkowymi łódkami.
Smacznego!
Komentarze