Zielona zupa-krem z groszku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, szybka i pożywna zupa idealnie rozgrzewa dzięki świeżemu imbirowi. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 800 g mrożonego groszku
    • 1,5 l wywaru warzywnego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 por
    • 2 ziemniaki
    • sałata
    • boczek na chipsy
    • kwaśna śmietana do podania
    • sól
    • pieprz
    • sok z cytryny
    • świeży imbir - ok. 5 cm
    • olej rzepakowy

Zielona zupa-krem z groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się wywaru warzywnego wrzucamy groszek i gotujemy do miękkości. Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy drobno pokrojonego pora, ziemniaki i czosnek. Dodajemy do zupy. Na patelni chwilkę smażymy liście sałaty- przekładamy do zupy wymywając płynem cały smak z patelni. Całość jeszcze chwilkę gotujemy, doprawiamy startym imbirem. Blendujemy. Zblendowaną zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przecieramy przez sito. Podajemy gorącą z kleksem kwaśnej śmietany, podprażonymi pestkami dyni i - w wersji nie dla wegetarian - chipsami z boczku ( cienkie plasterki boczku wstawiamy na parę minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni) Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy