Zielona wyspa

4.5 (141 ocen)

Po prostu świetne

Składniki:

  • CIASTO:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    250g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka

    PONADTO:
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zielona wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    1. Białka ubić . Dodawać cukier, ubijać. Dodać żółtka , ubijać.
    2. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
    3. Spód blaszki o wymiarze ( 25 - 40) natłuścić.
    Ciasto wlać do formy , wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 170 c.
    4.Galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach.
    5. Czerwoną galaretkę po zastygnięciu pokroić w paski .
    5. Ciasto przekroić na dwie części , jedną część zawinąć w ściereczkę i odstawić do stygnięcia , po czym rozwinąć posmarować masą , na środek ułożyć pasek z galaretki i zwinąć w roladę.
    6. Drugą część przekroić wzdłuż, żeby kawałki zmieściły się do blaszki o wymiarze ( 12- 40 ) . Pierwszy kawałek posmarować masą , przyłożyć drugim kawałkiem , następnie położyć na wierzch wcześniej zrobioną roladę i zalać galaretką agrestową.

    KREM:
    1. Budyń ugotować na mleku, ostudzić.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    3. Do margaryny dodawać stopniowo zimny budyń.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować