Zielona szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna szarlotka z dodatkiem jabłek, budyniu oraz kiwi. Bardzo krucha, rozpływająca się w ustach i szybko znikająca z talerza.

  • 60 min

Składniki:

  • U mnie forma do tarty o śr. 28 cm
    Składniki ciasto:
    ½ szklanki cukru
    2 i ¾ szklanki mąki tortowej + do podsypania
    1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa
    1 kg kwaskowych jabłek
    6 małych kiwi
    ¾ szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka gęstego soku kiwi
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zielona szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto posiekać nożem, następnie szybko zagnieść, schłodzić w lodówce. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem zagotować cukier z 3 łyżkami wody, dodać jabłka, wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie budyń wymieszać z sokiem kiwi, wlać do jabłek, wymieszać, zagotować, wystudzić. Owoce kiwi obrać, przekroić na pół, pokroić w plasterki. Formę delikatnie natłuścić, ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Rozwałkować większy kawałek, wyłożyć dno formy i brzegi, nakłuć widelcem, wysypać dno bułką tartą. Wyłożyć kiwi, następnie jabłka. Przykryć pozostałym, rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi. Na wierzchu radełkiem zrobić kratkę, posypać brązowym cukrem. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec około 50 minut aż wierzch będzie złocisty.

Porady

1.Szarlotkę można upiec w wyższej blaszce ale o mniejszych rozmiarach wtedy będzie wyższa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować