Potrawka z sałaty i ogórka z jajkiem

0 (0 ocen)

Była już zupa z sałatą - teraz kolej na potrawkę. Duszona sałata lodowa, w towarzystwie ogórka gruntowego i mięty, doprawiona curry, z dodatkiem idealnym pod względem smakowym i dietetycznym - jajkiem na twardo. Polecam jako lekki posiłek.

Składniki:

  • Na 8 porcji:
    8 dużych jajek ugotowanych na twardo
    1 średniej wielkości, o zwartych liściach sałata lodowa (600g)
    5 większych ogórków gruntowych (łącznie 500g)
    12 cm-owy kawałek pora
    2 łyżki posiekanej mięty
    3 łyżki oleju
    200 g śmietany 12%
    3 łyżeczki musztardy stołowej
    2 łyżeczki curry
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z sałaty i ogórka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielona potrawka z jajkiem 1. W rondlu rozgrzać olej, dodać posiekanego pora i pokrojone w półplastry ogórki, wsypać curry. Dusić 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Zielona potrawka z jajkiem 2. Następnie dołożyć poszatkowaną sałatę i miętę - wymieszać. Rondel przykryć pokrywą i dusić jeszcze ok. 10 min. Od czasu do czasu przemieszać składniki.
  • Zielona potrawka z jajkiem 3. Na końcu dołożyć śmietanę i musztardę - wymieszać. Chwilę całość podgrzewać. Potrawkę doprawić do smaku. Każdą porcję posypać posiekanym jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować