Zielona murzynka ze zdrowymi kotlecikami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Smaczne, zdrowe, beztłuszczowe danie dla wszystkich dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 brokuł (około 250 g)
    400 g buraków
    500 g mięsa mielonego z indyka
    1 pomidor
    10 cm pory
    1 jajko
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 cytryna
    Przyprawy: wegeta, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielona murzynka ze zdrowymi kotlecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy buraki na parze 15 minut i nie dłużej, następnie ścieramy je na tarce w cienkie paski.
  • 2. Myjemy brokuły, odkrajamy korzeń, a następnie pokrojone brokuły układamy w garnku różyczkami do góry, wypełniając dno wodą na wysokość 1 centymetra i dodając szczyptę przyprawy kuchennej wegeta. Brokułę gotujemy maksymalnie 10 minut, ale wskazane jest 8 minut, żeby zachować intensywnie zielony kolor i właściwości odżywcze.
  • 3. Cebulę kroimy na drobne kostki, następnie wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy mięso z indyka, robimy w nim wgniecenie, w które wlewamy całe jajko. Następnie dodajemy odrobinę wegety i pieprzu według uznania.
  • 4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy oraz sprawdzamy smak dla własnego podniebienia.
  • 5. Z przygotowanego w misce mięsa formujemy 8 ładnych, okrągłych i płaskich kotletów. Kotlety pieczemy na patelni ceramicznej bez dodawania tłuszczu około 15-20 minut, w zależności od uznania.
  • 6. Przygotowujemy danie kładąc dwa kotlety na talerz, obok surówkę z buraków, natomiast po obu stronach układamy różyczki brokuła i skrapiamy sokiem z cytryny. W celu dekoracji możemy plaster pomidora położyć na kotlety i porę na buraczkach.

Porady

Porcja dla 2-4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować