Zielona murzynka ze zdrowymi kotlecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy buraki na parze 15 minut i nie dłużej, następnie ścieramy je na tarce w cienkie paski.
2.Myjemy brokuły, odkrajamy korzeń, a następnie pokrojone brokuły układamy w garnku różyczkami do góry, wypełniając dno wodą na wysokość 1 centymetra i dodając szczyptę przyprawy kuchennej wegeta. Brokułę gotujemy maksymalnie 10 minut, ale wskazane jest 8 minut, żeby zachować intensywnie zielony kolor i właściwości odżywcze.
3.Cebulę kroimy na drobne kostki, następnie wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy mięso z indyka, robimy w nim wgniecenie, w które wlewamy całe jajko. Następnie dodajemy odrobinę wegety i pieprzu według uznania.
4.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy oraz sprawdzamy smak dla własnego podniebienia.
5.Z przygotowanego w misce mięsa formujemy 8 ładnych, okrągłych i płaskich kotletów. Kotlety pieczemy na patelni ceramicznej bez dodawania tłuszczu około 15-20 minut, w zależności od uznania.
6.Przygotowujemy danie kładąc dwa kotlety na talerz, obok surówkę z buraków, natomiast po obu stronach układamy różyczki brokuła i skrapiamy sokiem z cytryny. W celu dekoracji możemy plaster pomidora położyć na kotlety i porę na buraczkach.
Komentarze