Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier ciągle ubijając
dodać żółtka.Mąki z proszkiem przesiać przez sito
,wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.Wylać na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190C i piec 30 min,przestudzić.
2.
W gorącej wodzie rozpuścić landrynki,dodać
cukier,wymieszać,ostudzić.Wytworzony roztwór podzielić na dwie części 400 i 600 ml.
Z 400ml.roztworu odlać 150 ml. i namoczyć w nim 1i1/2 łyżki żelatyny.
3. Biszkopt podzielić na dwie części.Blaszkę wyłożyć folią
aluminiową łącznie z bokami i ułożyć 1 warstwę biszkoptu
4. W 250 ml. roztworu miętowego ubić na sztywną pianę śnieżkę,dodać tężejącą żelatynę rozpuszczoną w 150 ml.roztworu miętowego i wylać na biszkopt .Przykryć drugą warstwą biszkoptu.
5.
W rondelku rozpuścić ptasie mleczko z dodatkiem 2 łyżek mleka i gorące wylać na biszkopt.
6.Ubić kremówkę z dodatkiem śmietan fix.Wyłożyć na warstwie ptasiego mleczka.
7.
W 600 ml.roztworu miętowego rozpuścić 1 i 1/2 łyżki żelatyny i tężejącą galaretkę wylać na warstwę śmietanową.Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.
Porady
Do warstwy z ptasim mleczkiem można dodać 50 ml.likieru czekoladowego lub Amaretto.
Komentarze