Zielona fasolka z brzoskwinią i prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nowatorskie podanie uwielbianej na naszych stołach fasolki w połączeniu ze świeżą brzoskwinią i słonecznikiem.Niezwykły smak tego dania podkreśla aromatyczny sos z nutą pikanterii.Takie połączenie wybornych smaków jest alternatywą dla tych,którzy nie lubią fasolki przygotowanej w tradycyjny sposób.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g zielonej fasolki szparagowej
    4 brzoskwinie
    100g łuskanego słonecznika

    Sos:
    6 łyżek oliwy extra virgin
    5 łyżek soku z cytryny
    2 łyżki soku z limonki
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka maggi
    szczypta mieszanki przypraw chilli
    sól

Zielona fasolka z brzoskwinią i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić.
  • 2. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie cząstki.
  • 3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  • 4. Sos
    Oliwę wymieszać z sokiem z limonki, cytryny i cukrem. Doprawić mieszanką przypraw chilli i szczyptą soli.
  • 5. Brzoskwinię połączyć z fasolką, posypać słonecznikiem i skropić sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy