Zielona babka z łososiem i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis napewno dla miłośników szpinaku, szybki w przygotowaniu i bardzo prosty.

  • 30 min

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpianku
    100 g ziaren łuskanego słonecznika
    300 g wędzonego łososia
    około 1,5kg ziemniaków
    sól, pieprz cytrynowy,majeranek
    2 jajka
    4 łyżki mąki

Zielona babka z łososiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielona babka w całej okazałości 1. Rozmrożony, odciśnięty szpinak miksujemy (ja użyłam blendera) na tzw papkę.
    Ziarna słonecznika mielimy na mąkę. (troszeczke zostawiamy na posypanie babki)
    Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach.
    Wszystko łączymy dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
    Blache smaryjemy tłuszczem i wykładamy masę ziemniaczano - szpinakową.
    Piekarnik powinien być nagrzany do tem 200*
    wstawiamy babkę i pieczemy 30 min. następnie na wierzch wykładamy pokrojonego w kostkę łososia, posypujemy ziarnami słonecznika i ponownie wstawiamy do piekarnika na 45 min w tem 180*

Komentarze

Podobne przepisy