( składniki na 1 chlebek na keksówkę o wymiarach 25x11x8 cm )
300 g płatków owsianych
1 szklanka ulubionych nasion - ja użyłam mieszając ze sobą: pestki dyni, ziarna słonecznika, biały sezam, siemię lniane zloty len i brązowy len, 1 płaską łyżeczkę czarnuszki
1 płaską łyżeczkę sody - może być proszek do pieczenia
1 płaską łyżeczkę soli
1 łyżeczkę miodu
500 ml jogurtu greckiego o temperaturze pokojowej
dodatkowo dodałam 2-3 łyżki prażonej cebuli
papier do pieczenia
Ziarnisty chlebek bez mąki na bazie płatków owsianych i jogurtu greckiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Wszystkie składniki sypkie i mokre mieszamy razem w misce.
2.Taką mieszankę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy i delikatnie ubijamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50 - 55 min ( piekłam w piekarniku gazowym który nie posiada funkcji termoobiegu ).
3.Kiedy chlebuś jest już nieco rumiany, to go wyciągamy. Zdejmujemy delikatnie papier i zostawiamy chleb na kratce do całkowitego ostygnięcia. Kroimy tylko gdy jest mocno przestygnięty-zimny bo inaczej będzie się sypał i szarpał.
Komentarze