Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam zgrzewane kanapki z ricottą, która bardzo mi posmakowała w wersji na ciepło, z dodatkami: płatki owsiane, nasiona chia, skórka otarta z cytryny, płatki chili. Ostatnio niemal do wszystkiego dodaję ziarenka chia, które tak bardzo polubiłam i polecam!

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 kromki chleba, u mnie pszenny
    1 garść rukoli
    2 plasterki dobrej jakości szynki
    1/2 kubeczka sera ricotta
    1 łyżka płatków owsianych
    1 łyżka nasiona chia
    1 szczypta płatków chili
    1 łyżeczka startego sera grana padano
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól do smaku

Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ricottę mieszamy z płatkami owsianymi, nasionami chia, skórką z cytryny, płatkami chili, oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku, mieszamy.
    Zgrzewacz do kanapek smarujemy oliwą.
    Na jedną z kromek nakładamy grubą warstwę ricotty z dodatkami, układamy kolejno plasterki szynki, na samym wierzchu rukolę, przykrywamy drugą kromką i zgrzewamy.
    Podajemy zaraz po przygotowaniu, z pozostałą ricottą, którą smarujemy kanapkę podczas zajadania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy