Zeppole z sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zeppole to włoskie mini pączki - w zależności od regionu przygotowuje się je na bazie drożdży lub bez nich. Ja mam dla Was wersję drożdżową. Pączusie są delikatne i pyszne, podane z sosem czekoladowym mogą podbić serca nie jednego fana słodkości :D

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
    ¼ opakowania drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    2,5 szklanki mąki
    Olej do głębokiego smażenia
    Cukier puder
    Sos czekoladowy
    200 ml śmietany 30 %
    1 łyżka miodu
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Zeppole z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnią wodę – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Mąkę przesiewamy na blat lub miskę, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn i oliwę i wyrabiamy łyżka lub ręką ciasto. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki znaczy że jest gotowe.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich małe, okrągłe pączusie (jeśli ciasto klei się do rąk, możemy ręce natłuścić oliwą), które kładziemy na rozgrzany olej i smażymy partiami.

    Smażymy je po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Usmażone pączusie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Zeppole oprószamy cukrem pudrem. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i pokruszoną czekoladę podgrzewamy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez około 15 minut.

    Zeppole serwujemy razem z gorącym sosem czekoladowym, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować