"ZEPPOLA"

0 (0 ocen)

Smazone ròzyczki z kremem cytrynowym,bardzo puszyste;;;

Składniki:

  • CIASTO:
    250 ml wody
    80 g mas£a
    160 g màki
    60 g cukru
    3 jajka
    szczypta soli i proszku do pieczenia
    1£yzka wòdki
    KREM:
    250 ml mleka
    65 g cukru
    40 g màki ziemniaczanej
    2 zò£tka
    skòrka z cytryny w ca£osci
    WISNIE W SYROPIE LUB DZEM WISNIOWY
    OLEJ DO SMAZENIA

"zeppola" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodè mas£o i sòl gotujemy wsypujemy màkè dok£adnie mieszamy,dodajemy cukier,gotujemy na ma£ym ogniu przez chwilè.Odstawiamy do wystygniècia.W tym czsie robimy krem.
  • 2. KREM:Mleko,skòrka z cytryny,gotujemy.Cukier zo£tka i màka mieszamy.Wyjmujemy skòrkè z cytryny i wlewamy zò£tka gotujemy.Odstawiamy do wysygniècia.
  • RòZYCZKI Z KREMEM 3. Do wystudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i mieszamy na koniec dodajemy proszek do pieczenia i wòdkè.Ciasto wk£adamy do rèkawa cukierniczego.Z papieru wycinamy kwadraty.Na kazdym kwadracie robimy ròzyczkè.
  • RòZYCZKI Z KREMEM 4. Smazymy na rozgrzanym oleju(papier odchodzi jak tylko wrzucimy ròzyczkè)smazymy na z£oty kolor.
  • RòZYCZKI Z KREMEM 5. Na kazdà ròzyczkè nak£adamy krem i jednà wisniè(lub odrobinè dzemu wisniowego).Mozna tez posypac cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy