Żelowane wiśnie z chili

4.49 (181 ocen)

Z wiśni można przygotować tysiąc dań. Zapraszam na jedno z najlepszych z nich. Żelowane wiśnie lub jak kto woli naturalny kisiel z wiśniami. Pychota! Można jeść go samego lub używać jako dodatek do lodów, gofrów deserów. Polecam spróbować... zakochacie się:)

Składniki:

  • 1,5kg wydrylowanych wiśni
    3 szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    cała papryczka chili
    6 łyżek maki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele Przetwory Napoje

Żelowane wiśnie z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żelowane wiśnie z chilli 1. Wiśnie umieścić w dużym garnku. Zalać wodą oraz dodać cukier i papryczkę chilli. Gotować na wolnym ogniu 15 minut od zagotowania. Wyciągnąć papryczkę.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie mieszać. Zdjęć z ognia i gorące rozlać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować prze 15minut

Porady

Doskonale smakuje również w wersji z laską wanilii zamiast chilli. Zamiast wyparzać słoiki możemy umieścić je na 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Będą się sterylizować w czasie kiedy Ty robisz przetwory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować