Pomysłowe ciasto, które zachwyci waszych gości nie tylko smakiem, ale również wyglądem :) Puszyste i lekkie, polane słodką polewą z białej czekolady. Serdecznie polecam!
Składniki:
5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
¾ szkl. cukru
1 szkl. wody gazowanej w temperaturze pokojowej
1 szkl. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
3 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
kilka kropel aromatu waniliowego
Ciasto zebra z polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników.
2.Mąkę, olej, wodę oraz proszek do pieczenia, dodawać do piany stopniowo na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką.
3.Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki i również wymieszać.
4.Tortownicę 23cm. wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Na środek wykładać łyżką na zmianę jasne i ciemne ciasto. Piec w 160st.C około 20 minut. Podwyższyć temperaturę do 170st.C i piec jeszcze 35-40 minut, Uchylić piekarnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
5.Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Polać nią ciasto. Smacznego!
Komentarze