Ciasto Zebra z polewą z białej czekolady

4.51 (154 ocen)

Pomysłowe ciasto, które zachwyci waszych gości nie tylko smakiem, ale również wyglądem :) Puszyste i lekkie, polane słodką polewą z białej czekolady. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
    ¾ szkl. cukru
    1 szkl. wody gazowanej w temperaturze pokojowej
    1 szkl. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
    3 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Polewa:
    1 biała czekolada
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Desery

Ciasto zebra z polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników.
  • 2. Mąkę, olej, wodę oraz proszek do pieczenia, dodawać do piany stopniowo na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki i również wymieszać.
  • Pieczenie zebry 4. Tortownicę 23cm. wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Na środek wykładać łyżką na zmianę jasne i ciemne ciasto. Piec w 160st.C około 20 minut. Podwyższyć temperaturę do 170st.C i piec jeszcze 35-40 minut, Uchylić piekarnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Upieczona zebra 5. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Polać nią ciasto. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować